Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Πλέοντας σε μια εξωγήινη θάλασσα.

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας.





        
    Πολλοί από εμάς έχουμε πλεύσει στις λίμνες στα ποτάμια και στις θάλασσες τις Γης. Φανταστείτε όμως να πλέετε σε μια εξωγήινη θάλασσα από μεθάνιο-αιθάνιο δισεκατομμύρια μίλια από τη Γη. Τέτοιες είναι οι ιδέες που κάνουν την επιστημονική φαντασία τόσο ενδιαφέρουσα. Είναι όμως φαντασία;
        Κάτω από το πρόγραμμα της "Discovery" η NASA διεξάγει έναν διαγωνισμό ανάμεσα σε τρεις επιστημονικές ομάδες. Μια ομάδα πρόκειται να επιλεχθεί για μια αποστολή, το 2016.

        Πιθανές επιλογές για την αποστολή είναι οι εξής:

      (1) Έρευνα στο εσωτερικό του πλανήτη Άρη για πρώτη φορά.

        (2) Μετρήσεις στους περιβαλλοντικούς παράγοντες σε έναν από τους ωκεανούς του Τιτάνα.

      (3) Έρευνα τις επιφάνειας του πυρήνα ενός κομήτη, με μεγάλη λεπτομέρεια.

       Λοιπόν. Έχουμε βρεθεί στον Άρη πολλές φορές και έχουμε μελετήσει κομήτες σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε όμως τοποθετήσει ποτέ ένα γήινο διαστημόπλοιο σε θάλασσα έξω από τη Γη, πόσο μάλλον σε ένα φεγγάρι του Κρόνου! 
       Ο TiME (Titan Mare Explorer), είναι σχεδιασμένος για να κάνει ακριβώς αυτό.  Αν αυτό το πρόγραμμα επιλεχθεί από την NASA, μια αμερικανική ομάδα έρευνας και αποστολής θα δημιουργήσει ένα μικρό διαπλανητικό διαστημόπλοιο, που θα μπορεί να ταξιδεύσει από τη Γη στον Κρόνο.
       Καθώς θα πλησιάζει αυτό τον εξώτερο πλανήτη,  κάπου 1 δισεκατομμύριο μίλια μακριά από τη Γη, Ο TiME θα διαταχτεί να εκτελέσει μια ευθεία είσοδο στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα. Μετά την αρχική είσοδο, μια σειρά από αλεξίπτωτα, θα οδηγήσουν το διαστημόπλοιο σε μια αργή βουτιά στην Λίγεια Mare (78 degrees Η, 250 degrees W), μια από τις μεγαλύτερες λίμνες του Τιτάνα, με έκταση περίπου 100,000 km
      Η απογείωση από τη Γη θα γίνει μέσα στο 2016 και ο TiME θα κάνει τι βουτιά του το 2023. Οι στόχοι των επιστημόνων στον Τιτάνα περιλαμβάνουν τον καθορισμό τις χημείας και του βάθους της θάλασσας, πως η τοπική μετεωρολογία κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της μέρας και τις ιδιότητες του αέρα πάνω από την θάλασσα.
     Η πυκνή ατμόσφαιρα του Τιτάνα και η απόσταση από τον Ήλιο αποκλείουν τη χρήση ηλιακών συλλεκτών. Συνεπώς ο TiME, θα είναι η δοκιμαστική πτήση για τον (ASRG) (Advanced Stirling Radioisotope Generator) (Γεννήτρια Ισοτόπων με μηχανή stirling).
      Ο TiME θα επικοινωνεί απευθείας με τι Γη, μέχρι το 2026, όταν αυτή θα βυθιστεί πίσω από τον ορίζοντα, όπως φαίνεται από την Λίγεια. Η ανατολή της Γης θα γίνεi πάλι το 2035.


Και ποιος είπε: Τίποτα ενδιαφέρον δεν συμβαίνει στη NASA.





Source: Elliniki apodosi apo http://www.spacedaily.com
Article on this site by Launchspace Stafffor Launchspace
Bethesda MD (SPX) Feb 16, 2012






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου