Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ο παγωμένος δορυφόρος του Κρόνου, Διώνη έχει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του.

Η Διώνη, δορυφόρος του Κρόνου. Photo:NASA



                 
                Ένα διαστημόπλοιο της NASA, που περιστρέφεται γύρω από το Κρόνο, ανακάλυψε μια αραιή ατμόσφαιρα οξυγόνου στην Διώνη, τον παγωμένο δορυφόρο του "δαχτυλiδoφορου" πλανήτη. Δεν θα θέλατε όμως να ζήσετε εκεί!  Πρώτα απ όλα, δεν θα μπορούσατε να αναπνεύσετε. Η ατμόσφαιρα τις Διώνης είναι 5 τρισεκατομμύρια φορές αραιότερη από αυτή στην επιφάνεια της Γης,λένε οι επιστήμονες.
           Η ατμόσφαιρα τις Διώνης ανιχνεύτηκε από το διαστημόπλοιο της NASA, Cassini, το οποίο ανίχνευσε μια υπέρ-λεπτή στρώση από ιόντα οξυγόνοu τόσο αραιή που είναι ανάλογη με συνθήκες 480 km πάνω από την επιφάνεια τις Γης. Στην Διώνη υπάρχει μόνο ένα ιόν οξυγόνου για κάθε 11 κυβικά εκατοστά χώρου, είναι όμως επαρκώς μεγάλο  για να προβιβαστεί σε ατμόσφαιρα, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του Cassini, στις 2 Μαρτίου.
         "Ξέρουμε τώρα ότι η Διώνη, επιπρόσθετα με τα δακτυλίδια του Κρόνου και τη Ρέα, είναι πηγή μορίων οξυγόνου,"  είπε σε δήλωση του ο Robert Tokar από το Εθνικό Εργαστήριο Los Alamo, μέλος τις ομάδας Cassini που ηγήθηκε της νέας έρευνας. "Αυτό δείχνει ότι το μοριακό οξυγόνο είναι στη πραγματικότητα κοινό στο σύστημα του Κρόνου και ενισχύει την άποψη ότι μπορεί να έρθει από διαδικασίες που δεν εμπλέκει έμβιους παράγοντες."  
          Η Διώνη είναι από τα μικρότερα φεγγάρια του Κρόνου και είναι κάπου 1,123 km σε πλάτος. Κάνει μια περιστροφή γύρω από το Κρόνο κάθε 2,7 μέρες σε μια απόσταση περίπου 377,400 km. Σχεδόν η ίδια απόσταση Γης-Σελήνης, σύμφωνα με περιγραφές της NASA.
     Το οξυγόνο της Διώνης είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήθηκε από ηλιακά φωτόνια η σωματίδια υψηλής ενέργειας που βομβαρδίζουν την παγωμένη επιφάνεια της, κλωτσώντας προς τα πάνω ιόντα οξυγόνου κατά τη διάρκεια τις διαδικασίας αυτής, εξηγεί ο Tokar. Μια άλλη ιδέα προτείνει ότι γεωλογικές διεργασίες τρέφουν την ατμόσφαιρα της Διώνης, προσθέτουν οι ερευνητές.
       Η έρευνα αναλύεται σε ένα πρόσφατο τεύχος της εφημερίδας "Geophysical Research Letters"
            Η Διώνη σε καμία περίπτωση δεν είναι το μονο πετρώδες σώμα, στο ηλιακό μας σύστημα, με ατμόσφαιρα. Πυκνές ατμόσφαιρες καλύπτουν τους πλανήτες Γη, Αφροδίτη, Άρη, όπως επίσης και το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου,τον Τιτάνα.
               Μια λεπτή ατμόσφαιρα στο φεγγάρι του Κρόνου, Ρέα, παρόμοια με αυτή τις Διώνης, εντοπίστηκε επίσης το 2010, λένε αξιωματικοί τις NASA. Η παρατήρηση και η ανακάλυψη όζοντος στην Διώνη από το τηλεσκόπιο Hubble οδήγησε τους επιστήμονες να υποψιαστούν ότι μπορεί να φιλοξενεί μια λεπτή ατμόσφαιρα.
           Αλλά δεν υπήρχε σιγουριά μέχρι το διαστημόπλοιο Cassini χρησιμοποίησε ένα όργανο, που ονομάζεται "plasma spectrometer" "σπεκτομετρο πλάσματος' , για να εντοπίσει ιονισμένο οξυγόνο στην Διώνη, κατά τη διάρκεια μιας κοντινής πτήσης (503 km από τη Διώνη) , τον Απρίλιο του 2011. Το διαστημόπλοιο ανίχνευσε μια ατμόσφαιρα αποτελούμενη από 90.000 ιόντα οξυγόνου σε κάθε κυβικό μέτρο, λένε οι ερευνητές. 
               "Οι ερευνητές δεν ήταν καν σίγουροι ότι η Διώνη θα είναι αρκετά μεγάλη για να έχει ατμόσφαιρα, αλλά αυτή η νέα ερευνα έδειξε ότι η Διώνη είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα απ ότι νομίζαμε πριν" είπε η Amanda Hendrix, η υπεύθυνη επιστήμονας της αποστολής για το Cassini στο εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory, στη Pasadena της California. Δεν συμμετείχε παρολαυτά στην έρευνα του Tokar. "Οι ερευνητές τώρα ψάχνουν τα δεδομένα του Cassini για τη Διώνη για να ερευνήσουν το φεγγάρι αυτό με μεγαλύτερη λεπτομέρεια."
                Η Διώνη ανακαλύφτηκε  το 1684 από τον αστρονόμο Giovanni Cassini, απ όπου ονομάστηκε και το ομώνυμο διαστημόπλοιο. Το φεγγάρι ονομάστηκε από την αρχαία Ελληνίδα θεα Διώνη, την οποία ο αρχαίος έλληνας ποιητής Όμηρος, την περιέγραφε, ως την μητέρα της Αφροδίτης, μας εξηγούν υπεύθυνοι τις NASA.
                  Η Nasa ξεκίνησε την αποστολή Κασίνι, το 1997 και από τότε το διαστημόπλοιο περιστρέφεται γύρω από τον  πλανήτη με τους δακτυλίους από τότε που έφτασε εκεί, το 2004. Η αποστολή, η οποία είναι συνεταιρική μεταξύ της NASA και των διαστημικών εταιριών Ευρώπης και Ιταλίας, έχει επεκταθεί κάμποσες φορές, πιο πρόσφατα μέχρι το 2017.   




Source:Space.com
Elliniki apodosi by Cannis Majoris.
              
              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου