Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Εξωγήινοι πλανήτες-νομάδες πιθανότατα γεμίζουν τον γαλαξία μας.

Μια καλλιτεχνική δημιουργία ενός νομάδα-αντικειμενου, που τριγυρνάει στον διαπλανητικό χώρο. Το αντικείμενο είναι ηθελημένα θολό για να αναπαραστήσει την ασάφεια για το αν έχει ατμόσφαιρα.  
CREDIT: Greg Stewart / SLAC National Accelerator Laboratory 




                 Ο γαλαξίας μας ο Milky Way πιθανώς ξεχειλίζει από μοναχικούς πλανήτες που περιφέρονται στο διάστημα  αντί να είναι κλειδωμένοι σε μια τροχιά γύρω από ένα άστρο, μας προτείνει μια νέα έρευνα.
             Αυτοί οι πλανήτες νομάδες πρέπει να είναι εκπληκτικά κοινοί στον γαλαξία μας, σύμφωνα με ερευνητές από το ινστιτούτο σωματιδιακής αστροφυσικής και κοσμολογίας του Kavli, ένα ίδρυμα συνδεδεμένο με το πανεπιστήμιο του Stanford και το εθνικό εργαστήριο επιταχυντή SLAC. Η έρευνα προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχουν 100.000 φορές περισσότεροι τέτοιου είδους "άστεγοι" πλανήτες από αστέρια, στον γαλαξία μας. 
                    Σε αυτή την περίπτωση αυτά τα ενδιαφέροντα κοσμικά σώματα θα πρέπει να ανήκουν σε μια νέα
 ολόκληρη τάξη εξωγήινων κόσμων, ταράσσοντας τις ισχύουσες θεωρίες των σχηματισμών των πλανητώνΑυτοί οι ελεύθερης πτήσης πλανήτες, μπορεί επίσης να εγείρουν ερωτήματα και για τι ζωή πέρα από τη Γη. 
                    "Αν κανένας από τους πλανήτες είναι αρκετά μεγάλος για να έχει πυκνή ατμόσφαιρα, μπορεί να έχει παγιδεύσει αρκετή θερμότητα για να συντηρεί βακτηριδιακή ζωή," μας λέει ο επικεφαλής τις ερευνας, Louis Strigari, σε μια δήλωση του.
                     Και παρόλο που οι πλανήτες-νομάδες δεν μπορούν να επωφεληθούν από την θερμότητα των μητρικών τους άστρων, αυτοί οι κόσμοι μπορούν να δημιουργήσουν θερμότητα από τεκτονική δραστηριότητα η από την ραδιενεργή αποσύνθεση, είπαν οι ερευνητές.
                        Προς το παρόν, τα χαρακτηριστικά αυτών των ξένων αντικειμένων είναι άγνωστα. Μπορεί να είναι παγωμένα σώματα, όμοια με αλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στο εξώτερο ηλιακό σύστημα, βραχώδη σαν τους αστεροειδείς, η γίγαντες αερίων όμοιοι με τους πιο ογκώδεις πλανήτες του συστήματος μας.
                     Κατά τη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών, οι αστρονόμοι κυνηγούσαν με ενθουσιασμό για πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Μέχρι τώρα η έρευνα έχει αποφέρει περισσότερους από 700 τέτοιους εξωπλανήτες. Σχεδόν όλοι από αυτούς τους νεοανακαλυφθέντες πλανήτες περιστρέφονται γύρω από αστέρια, αλλά τον τελευταίο χρόνο οι επιστήμονες έχουν βρει μια ντουζίνα πλανήτες χωρίς διακριτό μητρικό άστρο.
             Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται "Gravitational microlensing" (χρήση μικρών φακών-παρατήρηση της βαρύτητας μέσω φακών), για να ανακαλύψουν αυτούς τους πλανήτες. Αυτή η μέθοδος μελετάει τα αποτελέσματα ενός ογκώδους αντικειμένου, όταν περνάει μπροστά από ένα αστέρι.
                      Από τη Γη, το κοντινό αντικείμενο στρεβλώνει και μεγεθύνει το φως από το μακρινό άστρο σαν φακός, κάνοντας το μακρινό φως του αστεριού, να φωτίζει και να θολώνει με το πέρασμα της ώρας. Η καταληκτική "καμπύλη φωτός" βοηθάει τους αστρονόμους να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά ενός αντικειμένου μπροστά από ένα άστρο. 
                      Βασιζόμενοι σε αρχικούς υπολογισμούς, περίπου δυο "ελεύθεροι" πλανήτες υπάρχουν για κάθε "φυσιολογικό" πλανήτη στον γαλαξία μας, αλλά τα αποτελέσματα μια νέας μελέτης παρήγαγε ακόμα πιο συγκλονιστικά ευρήματα: Οι πλανήτες-νομάδες μπορεί αν είναι 50.000 πιο συνηθισμένοι από αυτό.
           Οι ερευνητές του KIPAC  έκαναν τους υπολογισμούς τους υπολογίζοντας την γνωστή βαρυτική έλξη του "Milky Way", τη διαθέσιμη ποσότητα ύλης για τη δημιουργία τέτοιων αστρικών σωμάτων και πως αυτή η ύλη πρέπει να διανέμεται, ώστε να δημιουργεί αντικείμενα που κυμαίνονται από μικρά σαν τον Πλούτωνα μέχρι τεράστια όπως τον Δία.
                     Αυτοί οι υπολογισμοί είναι πρόκληση, καθώς οι επιστήμονες είναι αβέβαιοι για το μέρος απ όπου έρχονται αυτοί οι πλανήτες. Μερικοί πιθανώς να έχουν εκτοξευτεί από άλλα πλανητικά συστήματα, αλλά υπάρχει απόδειξη ότι δεν έχουν δημιουργηθεί όλοι με αυτό τον τρόπο, είπε ο Stigari.
             Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι επερχόμενες παρατηρήσεις με τι χρήση των τηλεσκοπίων τις νέα γενιάς, ειδικότερα για τα μικρά αντικείμενα θα φέρουν πιο λεπτομερή αποτελέσματα. Το σχεδιαζόμενο τηλεσκόπιο "Wide Field Infrared Survey" με βάση το διάστημα και το επίγειο "Large Synoptic Survey" είναι και τα δυο σχεδιασμένα να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις αρχές τις δεκαετίας του 2020.
                     Αν ο υπολογιζόμενος αριθμός αυτών των νομάδων πλανητών είναι σωστός, τα αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσουν σε εντυπωσιακές προοπτικές για την προέλευση και την αφθονία ζωής στον γαλαξία μας. Για παράδειγμα, καθώς αυτοί οι άστεγοι πλανήτες τριγυρνούν στο διάστημα, συγκρούσεις μπορούν να αποσπάσουν κομμάτια απ αυτούς και να εκτοξεύσουν βακτηριδιακή ζωή σε αλλα πλανητικά σώματα, είπαν οι ερευνητές.
                          "Λίγοι τομείς τις επιστήμης έχουν εξάψει τόσο το λαϊκό όσο και το επιστημονικό ενδιαφέρον, στη σύγχρονη εποχή, όσο η επικράτηση τις ζωής στο σύμπαν" είπε σε μια δήλωση του ο Roger Blandford, έτερος συγγραφέας τις έρευνας και διευθυντής τις KIPAC. "Το απίθανο είναι ότι τώρα μπορούμε να κάνουμε αυτή την ερώτηση ποσοτικά, ψάχνοντας περισσότερούς από αυτούς τους πλανήτες που βρίσκονται στο μεσοπλανητικό διάστημα  και ύστερα να υποθέτουμε για "ζωύφια που κάνουν οτο-stop".

Λεπτομέρειες τις έρευνας δημοσιεύτηκαν στις Μηνιαίες Παρατηρήσεις τις Βασιλικής Αστρονομικής Κοινότητας.

ΠΗΓΗ: Space.com
                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου